L'Últim home que parlava català de Carles Casajuana
Si mai desaparegués el català, ¿com seria l’últim home que el parlés? Un dels protagonistes d’aquesta novel·la, l’escriptor Miquel Rovira, dedica tota la seva capacitat creativa a respondre aquesta pregunta. Rovira imagina una Catalunya en què el català ha desaparegut i n’investiga les causes, com si es tractés d’una novel·la policíaca. Hi ha una víctima, el català, un investigador, que és un professor nord-americà que vol aclarir les raons de la desaparició de la llengua, i un testimoni, l’últim home que parla català.
Ramón Balaguer, l’altre protagonista, també es escriptor, i no se’n vol anar del pis on viu abans d’acabar la novel·la que està escrivint, a pesar que el propietari de la resta de l’edifici li fa la vida impossible perquè li vengui el pis i se’n vagi.
Balaguer renuncia a molts diners i comoditats per la seva obra. ¿Té sentit aquest sacrifici?L’últim home que parlava català narra un cas de setge o mobbing immobiliari que —en ser la víctima un escriptor— es converteix en un setge a la literatura. Una història sobre la vida que fan dos novel·listes catalans, un que escriu en castellà i l’altre en català, i que defensen l’opció que han triat. En definitiva, una reflexió sobre el bilingüism, l'estat de la nostra llengua i de la nostra identitat.
Hola!!
ResponEliminaJo ja l'he llegit! el llibre no està gens malament. La veritat es que l'autor ens fa dubtar sobre el futur de la nostra llengua ... Us animo a llegir-lo i a comentar-lo aquí!!
Fins aviat!